Lezen voor de lijst

Lezen op niveau

Bij een te ingewikkeld boek haak je af, maar een te simpel boek kan ook vervelend zijn. Om je te helpen een boek voor je leeslijst Nederlands te kiezen dat past bij jouw leeservaring zijn er boeken verdeeld over leesniveaus. We werken daarvoor samen met lezenvoordelijst.nl. Op hun website vind je uitgebreide uitleg over de niveaus. Je kunt daar ook zelf nagaan welk niveau bij jou past. Voor de onderbouw zijn er vijf niveaus. Voor de bovenbouw zijn er nog eens zes niveaus. Op Leesplein 12+ vind je alle boeken voor de onderbouw, ben je op zoek naar een boek voor je leeslijst in de bovenbouw, kijk dan op Leesplein 15+.

Boeken zoeken

Zoek je een boek voor je leeslijst? Hieronder vind je geschikte lijstboeken. Ze zijn geordend naar leesniveau, van makkelijke boeken in het instapniveau tot zeer pittige boeken in niveau 3+. Zo kun je een boek kiezen dat past bij jouw leeservaring. En door ook eens een niveau hoger te lezen klim je omhoog op de literaire leesladder.

Hier vind je lijstboeken voor de onderbouw:

- lijstboeken instapniveau
- lijstboeken niveau 1
- lijstboeken niveau 2
- lijstboeken niveau 3
- lijstboeken niveau 3+

Uittreksels

Op zoek naar een goed uittreksel? Gebruik dan de Uittrekselbank Jeugd. Deze database bevat ruim 700 uitgebreide uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur. Te gebruiken in elke openbare bibliotheek. En misschien heeft jouw school ook wel een inlogcode.